ROBERT NORMANN-FESTIVAL 2013 PRESSEMELDING

DE FLESTE BILDENE PÅ DENNE WEB ER LINKET TIL ET HØYOPPLØSELIG PRESSEBILDET.
KLIKK PÅ BILDET, LAGRE PÅ AVISENS MASKIN.

Fem års-jubileum for Robert Normann-festivalen i Sarpsborg, som har vokst i omfang – 6 dager, 9 scener og 21 arrangementer!

Sarpsborg Jazzklubb kan ønske velkommen til den femte Robert Normann-festivalen 20.- 25. august i Sarpsborg. En festival som ærer en av Norges fremste kulturpersonligheter, Robert Normann. Han var født på Sundløkka og trakk seg tilbake fra offentligheten til Kvastebyen i Skjeberg de siste årene av sitt liv.

Allerede tirsdag (20.8.) kl. 12 sparkes festivalen i gang med musikkbrunch, og på plakaten står Oslo Radio-orkester, et orkester som har spesialisert seg på mellomkrigsjazz og foretar en tidsreise til radioens barndom – og det var nettopp i radioens barndom, nærmere 1926 at Robert Normann stiftet bekjentskap med jazzen.

Lunchjazz (kl. 13-15) blir det hver dag i Restaurantgata og den sørger Nevsky Jazzband fra St. Petersburg for. Robert Normann sin far, Carl Gustav Normann var langpendler til nikkelverkene i tzarens St. Petersburg og brakte sørgmodige russiske mollakkorder til Roberts barndomshjem på Sundløkka. Carl Gustav spilte lut og gitar, og Robert lærte gitar etter naturmetoden, siden ble det trekkspill og tenorsax.

Festivalkro med jamsession på Twist 'n Shout, 2. etage Rica Saga Hotel, hver kveld sørger Dagfinn Kristiansen trio for, og med det oppbudet av musikere som gjester festivalen, burde disse kveldene by på store høydepunkter.

Første dag, tirsdag er det duket for storkonsert på Sarpsborg Scene med ingen ringere enn Lill Lindfors med Hector Bingert og Claes Crona kvartett. Nok en storkonsert blir det på Sarpsborg Scene to dager senere, torsdag med dobbeltkonsert: Hilde Louise Asbjørnsen m/band, og deretter får vi et innblikk i norsk revy og underholdningsindustri med Kari Svendsen, Brede Bøe og pianisten Per Husby som står for sidekommentarer. Etter krigen spilte for øvrig Robert Normann på Karl Johan Revyteater, flere år på Edderkoppen og Chat Noir.

Foredrag om Robert Normann er det selvfølgelig Jon Larsen som holder, etterfulgt av konsert med stringswing-gruppa Jazzbanditt, hvor: i Robert Normann-museet i Aktivitetshuset EPA i selveste Robert KafEPA. Robert Normann-vaffel står på menyen.

Hvert år deler Sarpsborg Jazzklubb, Sarpsborg Arbeiderblad og Sarpsborgs tusenårsjubileum ut et Robert Normann-stipend til en ungdom i alderen 15- 20 år, og søkerne må stille på stipendkonsert. Fjorårets vinner, Emilie Berg Slangsvold (20 år) deltar sammen med andre lokale band, Arne Valter´s Swinging Friends og Terje Dyrud trio på selveste Tomta, Roald Amundsens fødested, et steinkast fra Sundløkka. Dit kommer også Tone Petronelle med barnejazz.

Sarpsborg Jazzklubb samarbeider med Hverdagsklubben (undergrunn i forgrunn) og på scenen på nye Melkefabrikken står Norges nye jazzstjerne Hanna Paulsberg (fra Råde) med band: Hanna Paulsberg Concept.

Streetparade blir det også under festivalen, og Jan Inge Melsæther vil i forkant ha kurser for korpsmusikere og andre sammen med Sarpsborgs brazzband. Feast for Fools

Ingen Robert Normann-festival uten Hot Club de Norvège og gjesteartist denne gang er Olli Soikkeli fra Finland, en av Europas fremste «sigøyner-gitarister»……..med Europas fremste stringswingband. Og mer strinswing skal det bli når Hallgeir Pedersen tar med seg sitt Norsk Russiske Stringswingensemble til SkyBaren på Rica Saga Hotel. Dit kommer også de unge stringswingerne i Touché.

JAZZCODE med: Bendik Hofseth, Lars Jansson, Carl Størmer, Mads Eilertsen avslutter Robert Normann-festivalen i Sarpsborg Kirke på søndag etterfulgt av jamsession og hygge på festivalkroen på Tapas de Graciani.

Bjarne S Aaserød

Leder Sarpsborg Jazzklubb og festivalleder Robert Normann-festivalen.