ROBERT NORMANN-FESTIVAL 2012 PRESSEMELDING.
BILDENE KAN BRUKES AV PRESSE. KLIKK PÅ DEM OG LAST NED.

ROBERT NORMANN-FESTIVAL 21.-26. AUGUST 2012 I SARPSBORG

For fjerde gang kan Sarpsborg Jazzklubb ønske velkommen til Robert Normann-festival i Sarpsborg, og perioden er 21.-26. august. Årets festival vil for første gang strekke seg over hele seks dager, og det blir både lunchjazz og festivalkro hver dag samt et eget ungdomsarrangement. Videre tar festivalen i bruk flere arenaer enn tidligere. Nye konsertsteder er Aktivitetshuset EPA, Vertshuset Café og Bar i tillegg til de faste fra tidligere: Glenghuset, Marron, Restaurantgata og ikke minst Borgarsyssel Museums uteområde og Wegenerbrakka. I år samarbeider festivalen også med Sarpsborg Kommune og Sarpsborg Viseklubb.

En hyllest til Robert Normann                                                                                                                                                               Festivalens idé er å hedre Robert Normann som var født på Sunnløkka i Sarpsborg og presentere ulike kulturutrykk som Robert Normann sto for. Robert Normann var en gitarist i verdensklasse noe ikke minst Django Reinhardt ga utrykk for når han besøkte Norge: “Hva skal dere med meg, dere har jo Robert Normann”  Robert Normann var også komponist (for bl.a.Riksteateret og Søndagsposten samt filmmusikk) og har hundrevis av plateinnspillinger bak seg, med eget stoff og ikke minst med de fleste norske artister i sin generasjon (bl.a. Alf Prøysen). Det er dette Sarpsborg Jazzklubb ønsker å formidle med en Robert Normann-festival – å hylle en av Norges største  kulturpersonligheter, som ville ha fylt 100 år i 2016 samtidig med Sarpsborgs 1000 års jubileum.

18 konserter med 13 forskjellige utøvere
Det blir ingen ringere enn Hot Club de Norvège som åpner festivalen, og det skjer under som en musikkbrunch på Aktivitetshuset EPA (tirsdag 21.8. kl. 12.00) Sarpsborg Kommune har en lang og god tradisjon med musikkbrunch, og nå blir også denne en del av festivalen. Hot Club de Norvège og ikke minst gitaristen Jon Larsen, har vært de fremste markedsførerne av Robert Normann og string swing-musikken i Norge. Hot Club de Norvège  spiller også senere under festivalen, og da sammen med sigøynergitaristen Paulus Schafer fra Nederland (lørdag 25. august, Glenghuset)

Fra St. Petersburg, Russland kommer Nevsky Jazzband som vil spille opp til lunchjazz (13-15) hver dag i Restaurantgata (Marron hvis dærlig vær) og ikke minst delta på festivalkroa på Marron når det er jamsession

Ulf Wakenius fra Sverige, gitaristen som har hele verden som sin arena kommer med sin sønn Eric til Vertshuset Café og Bar på Alvim tirsdag 21. august. Ulf Wakenius var i flere år fast gitarist i Oscar Peterson trio.

Jon Larsen (gitarist i Hot Club de Norvège og platedirektør i Hot Club Records) er sentral under festivalen og vil holde foredrag om Robert Normann når Robert Normann-museet gjenåpner i “ny drakt” på Aktivitetshuset EPA onsdag 22. august. Sarpsborg Kommune har nå overtatt museet fra Sarpsborg Jazzklubb og har investert ganske mye i nyåpningen. På åpningen av museet spiller også Touchè. Touchè representerer den nye generasjon string-swingmusikere og har for anledningen “plateslepp” under denne fremføringen. Senere på kvelden spiller de på Marron. I år har de utvidet gruppa til kvartett med fiolin!

Hotn`Spicy, den norsk/danske supergruppa spiller på Marron torsdag 23. august (har spillt for fulle hus tidligere i Sarpsborg) og de gamle tradisjonelle visene er i fokus når Trond Granlund m/band besøker Glenghuset fredag 24. august med sitt prosjekt “Sanger jeg lærte av faren min” Robert Normann var meget sentral i den norske visetradisjonen som huskomponist i NRK radios “Søndagsposten” og komponerte for Alf Prøysen, Erik bye m.fl.

Egen ungdomskonsert
Med Robert Normann som inspirasjonskilde ønsker “Fredagslosjen” på Aktivitetshuset velkommen til egen ungdomskonsert fredag 24. august (ansvarlig Camilla Tangen, Aktivitetshuset EPA). I samarbeid med Sarpsborg Arbeiderblad har Sarpsborg jazzklubb opprettet et ungdomsstipend på kr 20.000,- som deles ut den kvelden.

Festivalen avsluttes tradisjonen tro med et større gratisarrangement på Borgarsyssel Museum. Her er flere aktører på scenen (både ute og inne i Wegenerbrakka) Nevsky Jazzband fra Russland, Eivind Ystrøm band fra Sarpsborg. MBA kvintett som synger “Mills Brothers” og ikke minst Jørn Simen Øverli som tolker den russiske visesangeren Vysotskij.

Hvis været viser seg fra sin beste side, håper arrangøren på ca 3000 besøkende.

Bjarne S Aaserød